Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Защо на бивш гл. секретар на МВР му викали „Снахата“

Видяна: 53760 пъти

Светлозар Лазаров си беше за прокуратурата. Трябваше да бъде уволнен от Национална служба сигурност заради неистински документи, които представи пред жилищната комисия, с цел да вземе неправомерно тристаен апартамент от МВР. Това разкри пред Фрог нюз бившият директор на правната дирекция в ДАНС Ангел Риджаков. За първи път началник от такъв ранг на ДАНС осветлява подробности от кухнята на секретното ведомство.

-Г-н Риджаков, тези дни се появи информация, че гласят Светлозар Лазаров да го върнат отново като главен секретар на МВР. Вие сте работил с него. С какви впечатления сте, достоен ли е да заеме толкова висок пост?

-Не само аз, много други колеги имат негативно мнение към него не само като професионалист, но и като човек. Спомням си ,че дойде в НСС с връзките на неговия тъст Камен Пенков. Затова му викахме „Снахата“. Беше му възложена работа по едно дело с изчезнал човек и изчезнали пари. Той не можа да направи дори връзка с началника на сектор „Издирване“ в националната полиция. Наложи се аз да съдействам. На по-късен етап, по времето, когато Делян Добрев беше зам.-министър, Лазаров трябваше да следи положението в мините, доставката на въглища и т. н. На оперативките пред председателя на ДАНС, Лазаров не можеше да докладва нищо конкретно по отношение на оперативната обстановка. Присъствал съм и знам за какво става дума. За моралните му качества даже не искам да коментирам.

-Защо, какво ви е направило впечатление?

-През 2006 г. Лазаров се опита с документи с невярно съдържание да вземе единственото останало тристайно ведомствено жилище от МВР. Представи фалшив договор за наем без разписки за плащане. Отделно от това беше укрил от комисията много важен факт, а той е, че жена му, която е дъщеря на Камен Пенков, притежава 50 процента от едно жилище, закупено от МВР и 50 процента от друго. Тогавашният директор на НСС ген. Иван Чобанов много се ядоса. Цялата сграда, в която Светлозар Лазаров искаше да вземе апартамент, гръмна, че зетът на Камен Пенков, който по това време беше зам.-министър на МВР , се сдобива неправомерно с жилище.

-Как се разреши проблема?

-Извикахме генерал Иван Чобанов и началника на „Тила“. Като научи каква е работата, Чобанов каза, че до вечерта ще ме уволни, ако не оправим нещата. Аз не бух член на комисията, а една от подчинените ми. Извикахме цялата жилищна комисия, след което осе разбра, че Светлозар Лазаров няма право на апартамент по действащата наредба.

-Не извикахте ли Лазаров да го попитате за представените от него документи?


-Предложих да го дадем на прокуратурата. Ген. Чобанов отиде с документите при министъра на МВР-тогава Румен Петков. Пенков му беше заместник. В крайна сметка не можахме да го дадем на прокуратурата, но трябваше да го уволним дисциплинарно.

-И какво стана?

-Нищо. Другото куриозно е, че преписката по този случай е явна. Много хора знаят за нея. Търсиха я после , но не я откриха.

-Излиза, че е изчезнала?

-Да. Но въпреки това и до днес бивши и настоящи служители на ДАНС знаят много добре за случая със Светлозар Лазаров. Той беше назначен на ръководно място без грам опит, без специални и правни познания. Затова не се учудих, че се стигна до трагичната акция в Лясковец, при която загина командосът Емил Шарков. Понеже е зет на Пенков, се спасява от всичко.

-Ген. Иван Чобанов как реагира на всичко това?

-Беше потресен. Оказа се, че в жилищата в кв. „Красна поляна“, които Камен Пенков е получил от МВР, живеят негови близки. Чобанов вдигна телефона на Пенков и пред мен му каза: „Не те ли вие срам? Искаш да подпалиш сградата. Има хора, които работят от 30 години , за да получат едно жилище и да го изплащат. А ти искаш зет ти за две години да се мерне тука и да вземе на последното раздаване тристаен апартамент“. Спомням си, че тогава се раздадоха пет гарсониери и един тристаен апартамент. Аз бях началник на правния сектор на НСС.

- Излиза, че сте присъствал и на разговора между Чобанов и Пенков?

-Всичко тогава минаваше през мен. Ген. Чобанов ми имаше доверие за всичко.

- Как тогава си обяснявате професионалното израстване на Светлозар Лазаров-първо главен секретар на МВР, а после политическа кариера като координатор на „Атака“?

-Лазаров стана „голям“ единствено с протекциите на модела КОЙ, на Цветлин Йовчев и Владимир Писанчев. По принцип моделът КОЙ намира безгръбначни кариеристи, които с протекции просперират. Докато бях директор на правната дирекция в ДАНС, Светлозар Лазаров се опита да назначи при мен една негова близка. Събрах цялата дирекция и помолих колегите да гласуват това предложение. Всички бяха против. На Писанчев му казах: Ела да видиш- всички са против тази жена. Никой не я иска. След като ме уволниха, тя все пак беше назначена в правната дирекция.


-Защо сега решихте да говорите?

-Винаги съм го правил. В деня, в който направих Светлозар Лазаров главен секретар на МВР и си навири главата, мина покрай кабинета ми. Нямаше как да не мине ,защото кабинетът ми беше преди неговия на петия етаж. Погледнах го и му казах: И фелдмаршал да станеш, ти си си за прокуратурата. Той наведе главата и ме отмина. След това Писанчев, като ме уволняваше ми рече: „Говориш срещу ръководството на МВР“. Да, говоря. Васил Маринов, който беше в ДАНС, а след това стана зам.-министър на МВР по времето на Йовчев, съм хванал, че не неправомерно е взел 12 000 евро. Това се знае и от Маринела Белева-сега главен секретар на ДАТО. Заедно с нея и Казаков се опитахме да дадем Васил Маринов на прокуратурата.

-Получи ли ви се?

-Не. Моделът КОЙ е виден по „вертикала“ и „хоризонтала“. Пешките се рядят по угода на някой от задкулисието.фрогнюз

Публикувана на
09 Октомври 2018 година