Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Цветана Манева от кандидат-член на ЦК на БКП до харакири с Азис

Видяна: 31960 пъти

Азис отново се доказа като умел чалга провокатор. Новият му клип само за няколко дни събра стотици хиляди гледания и предизвиква експлозивни обществени реакции. При това съвсем основателно - в лигава песен, посветена на различните, господарят на чалгата успя да привлече за участие и легендарната Цветана Манева, а това взриви общественото мнение.
Александър СИМОВ


Гневът нарасна с толкова лавинообразна скорост, че много от големите медии прибягнаха до услугите на дежурните лъскачи на имидж, които да посветят дълги и умозрителни текстове на актрисата и нейните призиви за световна хармония.
Статиите в защита на Цветана Манева до една са издържани в патетично-сълзлив стил. "Ама прочетохте ли какво точно се опитва да ни каже Азис?", стене една журналистка и цитира с умиление декларативния текст на песента. "Тъпаци - съска друга, - вие знаете ли колко холивудски величия се снимат в музикални клипове, о, дървени фейсбук философи!“ Трета набляга с размахан пръст, че посланието на Азис било апел за толерантност към различните, а Цветана Манева е усилила този апел и го е адресирала и към други групи от населението. Получи се дори и известно пренареждане на културни и политически пластове. Либералното дясно, което посвети цялото начало на август да пръска фейсбук плюнки срещу Нинова, че била танцувала на песен на Брегович, изведнъж в лицето на Азис откри своята културна икона. В кръга на шегата, дори си представих бъдеще, в което "Демократична България" бие шута на ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов и увенчава Азис с лидерската корона на градските сноби. Може би това е единственият начин те да попаднат в следващия парламент, знае ли човек. Но понеже новите трубадури на чалгата много държат на текстовете, за да откриват в тях вселенски послания и призиви за световно добро, аз дори съчиних цял куплет от бъдещия им партиен химн. Той може да звучи по азисовски ето така:
Всъщност участието на Цветана Манева в такъв клип не е обикновен избор, нито може да бъде тълкувано като нещо случайно или странично. Тя подписва легитимация на чалгата не само като култура, но и като социален и морален коментатор. А това е пълно замъгляване и размиване на ценностни стойности, които получават последен ритник в слабините. Азис изведнъж бе повишен до статут на говорител на различните, на обществен авторитет. Чалгата получи върховното си алиби и десните папагали, които се надпреварват да крякат по темата, всъщност го подсигуряват.
Ако смятате, че господарят на маането може да бъде говорител на морала, тогава спешно трябва изтичате до най-близката болница и да си запишете час за психиатър. Казвам го не за да обиждам. Това е апел на загриженост. Защото в епохата, в която живеем, освен посланието е важен и неговият автор. А Азис никога не е бил защитник на различните. Точно обратното. Той превърна различието си в комерсиална дейност и забогатя от него. Пред нас стои не точно певец, а рекламен продук.
Същият човек, който си беше изложил голия задник на плакат срещу паметника на Левски, днес се изправя пред нас като носител на висшите стойности. И фактът, че тази подмяна е възможна, показва в каква морална криза живеем. Но големият въпрос опира до съучастието на Цветана Манева - свръхпопулярна актриса, една от малкото със статут на легенда. Тя едва ли е подозирала, че извършва публично харакири, като е приела да участва в клипа на Азис.
Никога не е късно човек да стане за резил. И не знам дали госпожата осъзнава, но тя направи така, че колаборацията с Азис ще остане като нейно морално наследство. Всички ще си спомнят само за него един ден. Цялата ѝ друга кариера, с всичките ѝ върхове и стойности, ще бъде спомената в едно изречение. Но за песента с Азис ще говорят дълго и напоително.
Цветана Манева осветява цялата си биография и път. Как се взима разстоянието от кандидат-член на ЦК на БКП до участник в чалга вакханалия? В името на какви морални основания? В името на какви ценности? Тези въпроси трябва да бъдат задавани до втръсване, защото все някой трябва да им отговори. Без тях България никога няма да има автентична култура, а тя ще бъде задръстена от умно-красиви хлебарки, които ще слюноотделят дори пред Азис, стига той да отправя правилните послания и да ги гали нежно и либерално по бретончетата.ретро, със съкращение, заглавието на Пловдивмедия

Публикувана на
22 Септември 2018 година