Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Почетен консул в Пловдив помага да спечелим от печеливша промяна в Молдова

Видяна: 81200 пъти

В неделя в Молдова се проведе балотаж за избор на президент. Лидерът на социалистическата партия Игор Додон спечели с 52.18%, докато неговата опонентка Мая Санду взе 47.83%. Почетният консул на Молдова в Пловдив инж. Веселин Чипев коментира пред „Пловдивмедия”.

Динко ПЕТКОВ

- Инж. Чипев, как се приема в Молдова изборът на Игор Додон за президент?

- Аз мисля, че този избор ще донесе печеливша промяна в Молдова. Такива са и очакванията на молдовани. Неправилно е да се смята, че новият държавен глава бил човек на Путин, че ще прекъсне връзките с Европейския съюз и ще се обвърже изцяло с Москва. Защо смятам, че неговото избиране ще донесе печеливша промяна за страната? Отговорът го дава той сам, когато след балотажа обяви: "Президентът не трябва да бъде нито проевропейски, нито проруски, а само промолдовски". Тази позиция е най-добрата и за държавата, и за народа. На пресконференция президентът заяви, че всички връзки с Европейския съюз остават в сила, а всички решения с чуждестранните партньори на Молдова ще се изпълняват и за в бъдеще.
- Той обаче е лидер на Социалистическата партия, това не означава ли, че ще е президент само на една част от народа, дясно настроените няма да го приемат?
- Категорично не. В сряда новият президент декларира, че възнамерява да напусне Социалистическа партия. Пуснал е молба за отказ от членството си. „Президентът трябва да представлява всички граждани и от ляво, и от дясно, и тези, които са гласували за моите политически опоненти“, определи той какъв президент ще е. В момента Социалистическата партия продължава да бъде опозиция на настоящето парламентарно мнозинство. Очаква се обаче да се проведат предсрочни парламентарни избори.
- Как тази промяна в Молдова, за която казахте, че е печеливша, ще се отрази на българо-молдовските отношения?
- България е част от европейското семейство. А новият президент твърди, че не смята за ревизира отношенията си с Европейския съюз. Още повече, че в Молдова живеят много българи. Има цели български села. Децата им учат в български училища. Те са като мост между двете държави. Вратата на Молдова за бизнес, за култура, за туризъм за България е отворена. Даже бих казал – широко отворена.
- Как конкретно може да се развият тези отношения според Вас?
- С взаимен бизнес, например. Аз също съм бизнесмен. Пловдивчанин съм. Знам, че българските бизнесмени искат да правят гарантиран и перспективен бизнес. Лично познавам мнозина от тях. Затова като почетен консул на Молдова създадох Българо-Молдовска търговско промишлена камара. С единствена цел – българските и молдовските бизнесмени да печелят. Как ще стане това, смятам лично да им разкрия на нарочна среща, която мисля да организирам в почетното консулство на Молдова в Пловдив. Няма да им говоря като дипломат, а като един от тях – като човек, който инвестира. Ще им кажа конкретно къде си струва да вложат парите си в Молдова, с какви молдовски контрагенти да се свържат, за да са сигурни, че ще спечелят. В момента подготвяме поканите, които ще разпратим за тази среща. Нека бъдат сигурни в едно, създаването на Българо-Молдовска търговско промишлена камара не е някакво мероприятие само за отчитане на дейност. Аз не съм човек на празните действия, знам как се влагат финанси. В тази съвмества търговска камера ще направим така, че от печелившата промяна в Молдова да спечелят и българските бизнесмени. Молдова наистина е добра дестинация за инвестиране. Могат да ми се доверят, ще им организирам посещения в Молдова, за да видят с очите си, че там ще успеят.

Публикувана на
16 Ноември 2016 година