Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

Тропическата феерия на Нонг Нуч

Видяна: 98280 пъти

Историята на парка започва през 1954 г., когато заможното тайландско семейство Тансака се заема със създаването на голяма овощна плантация. В нея отглеждат всевъзможни плодове и зеленчуци, както и посадъчен материал, за което благоприятства прекрасният тропически климат. Едно пътуване до Европа на стопанката обаче цялостно променя схващанията й за семейния бизнес.
Възхитена от ботаническите градини и развлекателните паркове на Стария континент, тя се завръща в родината си с амбицията да претвори впечатленията си в нещо съвсем ново. Наема опитни градинари, ландшафтни специалисти и художници, които под нейно ръководство съчетават европейските образци с азиатската традиция. Така през 1980 г. за широката публика бил открит паркът, носещ името на собственичката си - Нонг Нуч. Всички туристически фирми включват разглеждането му в своите оферти, а за жителите на столицата Банкок няма по-добро място за прекарване на уикендите сред окултурената природа.
Нищо не остава скрито
Територията на парка е много внимателно планирана и обмислена, така че от многобройните пътечки да може да се види и разгледа подробно всяко място. На много места, особено по пресечките, са разположени пейки и беседки, изложени на ободряващия полъх на вятъра, безброй водоеми и фонтани освежават въздуха със своите струи. Неравният релеф е коригиран сполучливо, а над овразите са окачени мостчета. Това позволява посетителите да минават наравно с върховете на палмите и да разглеждат отблизо съцветията и плодовете им. До централния вход има умален модел на парка, пресъздаден с помощта на красиво оформени цъфтящи храсти. В него всичко е до най-малки подробности както в оригинала, спазени са дори наклоните.
Паркът Нонг Нуч се състои от няколко тематични градини, преливащи една в друга чрез красиви орнаменти, образец на топиарното изкуство, и свързани с цял лабиринт от пътеки, стълби, мостчета и изкуствени пещери. Зад всеки завой пред смаяния поглед изниква нов шедьовър на ландшафтното изкуство.
Възхитителните орхидеи
Най-прославена е Градината на орхидеите, понякога така наричат и целия парк. Тя заема около 5 процента от огромната обща площ. Тук са събрани образци дори от най-редките видове. Прелестният аромат, който се разнася от тази градина, бързо насочва желаещите да я разгледат към целта. Повечето орхидеи са деца на тропиците и изискват много топлина и висока въздушна влажност. Поради това, въпреки райския климат на страната, тук те се отглеждат в оранжерии и тъй като са епифити, които не се нуждаят от почва за развитието си, растат в специални керамични и бамбукови кошнички. Освен с опазването и разпространението им в Нонг Нуч се занимават и със селекционна дейност, в резултат на която се създават орхидеи, които не съществуват в природата. Събраните семена и посадъчен материал се изпращат по целия свят на всички желаещи.
Да опазим палмите
Друга забележителност на Нонг Нуч е уникалната колекция от палми. Почти половината от съществуващите около 2800 вида от тези „принцове на растителното царство", както ги нарича Карл Линей, са представени тук. Специално внимание се отделя на възпроизводството на редки и изчезващи видове. С безотговорното изсичане на тропическите гори скоро ще настъпи моментът, когато те просто ще изчезнат от природата. Съхранението и размножаването им в Нонг Нуч дава шанс на човечеството, когато поумнее, да ги върне отново в родните им места. Това впрочем се отнася за повечето растения, които се отглеждат в парка. Особена гордост представляват палмите-джуджета, чиято височина не надхвърля 30 см. Те са много популярни в Япония, където им придават изящни форми с помощта на специална резитба.
Кактусовата градина привлича любителите на бодливата красота с прекрасно отгледаните огромни екземпляри от широко разпространени и лесни за отглеждане видове.
Пеперуди и птици
От 2000 г. съществува и Градината на пеперудите. Това е павилион от дребна мрежа, в който могат да се наблюдават хиляди представители на тези насекоми от цял свят. И миниатюрните, и най-едрите, истински гиганти, живеят свободно сред пищната тропическа зеленина. Съвсем като в природата тук преминава целият им жизнен цикъл - лакомите гъсеници гризат листата, после се свива какавидата и след 2-4 седмици излитат пеперудите, които успяват да снесат яйца и да осигурят следващото поколение.
До пеперудите е птичето царство. В обширни волиери хвърчат, цвърчат и пеят ярки тропически птици. С тях обаче трябва да се внимава, защото се срещат „разбойници", които гледат да отмъкнат, каквото могат - било храна, било шапка и дори фотоапарат. Тук за дребна сума може да се купи птичка в клетка и да се пусне на свобода за късмет.
Европейските образци
Силно впечатлява Френската градина, изпълнена в най-добрите европейски традиции, но разположена на фона на типична тайска храмова архитектура и сред камъни и палми... И старателно оформените разноцветни бордюри, и симетрията, и скулптурите, с които е украсена, сякаш са пренесени от Версай.
За традиционалистите, които желаят да видят нещо познато, в Нонг Нуч е изработено точно копие на английската гордост Стоунхенж. Наистина мегалитният паметник изглежда твърде странно сред източните орнаменти от цветя, но въпреки това липсва усещането за кич. Градината на водните растения покорява с форми и багри, които могат да се видят само в благословения тропически климат. Елегантността и разкошът на тези цветя наистина са гледка, която не бива да се пропусне.
Неочакваната роля на саксиите
Особеност на Нонг Нуч са веселите скулптури, изработени от керамични саксии във формата на преплетени сърца, на растения, животни, на замъци и храмове... Някои от тях са само екзотична украса, а други имат и практическо предназначение - пейки, беседки, навеси, където може да се отдъхне, а са и прекрасен фон за фотографиране.
http://www.gradinata.bg

Публикувана на
14 Септември 2016 година