Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Коя песен ще е хитът тази събота под тепетата

Видяна: 111600 пъти

„Там смуглянка-молдованка собирает виноград” се очаква да е топ песента тази събота под тепетата по случай националния празник на Молдова, след като Пловдив е от дълги години град-побратим на столицата й Кишинев. Прочутият хит „Смуглянка” за любовта между молдовска девойка и войник в България е неформалният химн на празнуващата на 27 август Деня на незавимостта държава, в която живеят над 65 000 българи.

Динко ПЕТКОВ


„На днешния най-голям национален празник има един главен, обединяващ лозунг: „Единна и независима Молдова”. Той определя пътя на страната към Европейския съюз. А България беше една от първите държави-членки, която ратифицира Споразумението за асоцииране на Молдова към общоевропейското семейство.”, заяви пред „Пловдивмедия” почетният консул на Молдова в Пловдив инж. Веселин Чипев.
И допълва: „Българската общност в Молдова е естествената връзка между двете страни. А молдовското правителство създава условия да се съхранява езикът и националната идентичност на българското малцинство. В 29 училища се преподава на български език.”
250 000 молдовци са посетили България миналата година, според официалните данни. „Искам тяхна дестинация да стане и Пловдив. Аз съм пловдивчанин, бил съм малък тогава, но съм слушал от по-възрастните как навремето целогодишно от Молдова тук са пристигали групи с автобуси на „Балкантурист”. Ще направя всичко молдовците отново да тръгнат към тепетата. Убеден съм, че ще бъдат възхитени.”, казва почетният консул.
„Туризмът е чудесна форма за опознаване на двата народа. Молдова е една невероятно красива страна. Влюбването в нея е от пръв поглед. Убеден съм, че българите, които веднъж я посетят, след това ще искат да се върнат там отново. Особено като видят прочутите в цял свят молдовски винарски изби. Сред тях е записаната в „Гинес” изба „Милещи Мичи”. Подземните й коридори са с дължина 200 километра, дълбоки между 35 и 80 метра. Втората по големина винарска изба в света „Крикова” също е молдовска. Нейните подземни коридори са 120 километра. Наричат я подземен град, в който има имена на улици, кръстени на винени сортове.”, дава пример инж. Чипев.
Той е изпълнителен директор на „Блек Сий Инвестмънт” АДСИД, собственик на „Кепитъл Сити Център”, както и Мега парк бизнес център край Колодрума. В активите му е и хотел „Роял Спа Велинград”. Също така развива сериозен бизнес в Дубай.
“Имам няколко сериозни идеи как връзките между Молдова и България да се засилят реално, обявява почетният консул.
Категоричен е, че ще направи „културна пътека” между България и Молдова. Миналата седмица в Пловдив се проведе първия за България и втори в света след този в Ню Йорк дрон филмов фест DroneUp International Film Festival, организиран от интернационален екип с българи от Дания, французи и поляци, на който главен партньор, заедно с община Пловдив, беше Почетното консулство на Молдова в Пловдив. „Много държа и Молдова да стане съпричастна към култирните прояви в Пловдив, който ще е европейска столица на културата 2019 г. Мисля как активно да се включим в тях.”, обяснява инж. Веселин Чипев.
“Днес в Молдова расте ново поколение, което е с европейско мислене. Също, както е в България. Цел на Почетното консулство в Пловдив е да стане мост между младите хора на двете държави. Началото може да бъде една младежка молдовско-българска среща, която да я направим в Пловдив. Да се срещнат студенти и ученици, млади представители на науката и културата. И да дадат пример и за творчество, и за веселба на връстниците си в Обединена Европа.”, разкрива една от идеите си той.

Публикувана на
26 Август 2016 година