Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

Паркът на светулките

Видяна: 152240 пъти

Китай обаче за пореден път показва, че невъзможното е възможно, като създаде огромен парк, в който живеят повече от 10 хиляди от светещите насекоми. Градината е популярна като Парка на светулките и се намира в близост до град Ухан, провинция Хубей.
Домът на светулките е разположен в огромна градина с божури, в центъра на която пък се открива гледка към прекрасно кристално чисто езеро.
Първият в света тематичен парк със светулки вече посреща своите посетители, които имат възможността да се любуват на нощни разходки по алеите му, радвайки се на картини, прилича¬щи на илюстрации от детска книж¬ка с приказки. Градината има своя схема и е тематично разделена на няколко обособени зони.
Първата се нарича Летяща зона, в която светулките се издигат високо измежду клоните на дърветата и образуват невероятни форми в нощното небе.
Втората е именувана Зона за наблюдение, където насекомите могат да бъдат съзерцавани не само в полет, но и в покой. Контактната зона пък осигурява на посетители¬те най-близък досег до светулките, а тези, които искат да ги изследват или наблюдават с научни цели, могат да се насочат към Зоната за популярна наука.
Най-малката, но пък най-любопитна част от парка е Зоната за размножаване, където отблизо може да се види как се развъждат светещите видове.
За жалост паркът има и своите недостатъци, най-големият сред които е работното му време. Той е  отворен за посетители от началото на май до първите дни на октомври, като през зимните месеци ще затваря врати заради ниските температури.
Достъпът до него е абсолютно свободен и не се заплаща вход. Билети се купуват единствено за част от мероприятията, които се провеждат на неговата територия. През деня алеите му привличат хора, които спортуват, и такива, които просто искат да се разхождат на чист въздух. Пълната му красота се разкрива вечер, когато вместо от лампи паркът е осветяван от хилядите светулки.
http://www.bg-voice.com

Публикувана на
29 Юни 2016 година