header

Собствено Търсене

Сряда, 11 Декември 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.com


зелен дом   горещ телефон на фирма "Чистота" за сигнали на граждани - всеки ден - 032/ 67 58 17
Архив

Орхидеите винаги привличат с яркия си екзотичен цвят. Отглеждани правилно в офис или у дома, цветът им радва окото с месеци. Най-важното, за да видите отново цвят, е да държите орхидеята до прозорец, максимално близо до естествена светлина. Има няколко прости правила, които трябва да се следват, за да цъфти разкошното ви цвете. А веднъж направи ли го, ще разберете, че сте готови да имате цяла колекция.

Вижте 7 съвета, които ще ви помогнат да поддържате колекцията си от орхидеи винаги във форма.
Точното количество светлина
Веднъж да намерите подходящото място за вашите орхидеи у дома и по-голямата част от грижите ви ще изчезне. Орхидеите искат да са на светло, но да не са излагани на директно слънце, защото изгарят. Южно или югозападно изложение например не са подходящи за тях. Може да ги сложите на перваза на прозорец, който гледа към север или изток.
За да проверите дали слънцето не е прекалено силно, направете тест със сянката си. Когато в стаята е най-слънчево, поставете ръката си над саксията с орхидеята. Ако сянката едва се вижда, значи светлината е малко. Ако пък е плътна, тогава слънцето е силно и трябва да преместите орхидеята.
Поливайте правилно
Някои орхидеи искат да бъдат поливани на няколко дни, докато други издържат до две седмици, без да се налага да ги поливате отново. Зависи от конкретните условия, в които отглеждате цветята. Обикновено е достатъчно да ги накиснете за 10-тина минути, докато корените се напоят хубаво, но не забравяйте след това да ги отцедите.
За да се ориентирате дали е време за поливане, най-добре дръжте орхидеите в прозрачни кашпи - така може да виждате степента на влажност в саксията. Не забравяйте също периодично да пулверизирате или миете листата с влажна кърпа.
Подходяща температура
Орхидеите не харесват големите температурни разлики. За тях е идеално, ако в стаята термометърът показва около 20-22 градуса, независимо дали е сутрин или вечер. Важно е също саксиите да не бъдат срещу струя на климатик, а ако са в близост до парно, е добре да ги поставите върху подложка с вода, за да поддържате въздуха влажен.
Подрязване след цъфтеж
Когато орхидеите прецъфтят, е добре да подрежете стъблото. Ако е подрязване след първи цъфтеж, тогава отрежете точно под мястото, където е било първото цветче.
Другият вариант е да подрязвате, след като орхидеята е прецъфтяла и минава в режим на "почивка" - тогава режете под мястото, където е било последното цветче. Винаги режете по диагонал и следете какъв цвят е стъблото. Зеленият цвят е признак...

>>>

Издател - "Пловдив Медия" ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info