header

Собствено Търсене

Понеделник, 14 Октомври 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.com


зелен дом   горещ телефон на фирма "Чистота" за сигнали на граждани - всеки ден - 032/ 67 58 17
Архив

[i][b]Винката (Catharanthus roseus) е сорт сравнително малко известен у нас. В родината си - Мадагаскар, растението се приема за плевел. В другите топли страни се смята за инвазивен вид - дори мравките разнасят семената му. А у нас се цени декоративната му стойност. Винката замества успешно петуниите в летните горещини. На наша територия като многогодишно растение се отглежда друг вид винка - зимзелен. [/b][/i]

Приликите и разликите между двата вида са и много, и малко.Но сега внимание обръщаме на по-малко познатата Catharanthus roseus.
Във Филипините войници по време на Втората световна война използвали мадагаскарския зимзелен вместо инсулин. Вследствие на това откритие започват изследвания на химичния му състав. През 1950 г. учени откриват неговите антидиабетични свойства. Следват редица експерименти с лабораторни мишки, от които става ясно, че винката съдържа над 30 алкалоида наред с други химични вещества, които повлияват различни форми на рак, включително левкемия в детска възраст.
Днес Catharanthus roseus се отглежда и се употребява във фармацевтичната промишленост, като съставка за лекарства срещу диабет и рак.
У нас се предлагат бордюрна и каскадна
Продава се в различни размери и на цени от 1,50-2 лв. за разсад в малки саксийки до 15-20 лв. за големи кошници с един или три цвята.
Растението е с тънки светлозелени до почти бели стъбла с последователно разположени по него овални листа. Те са гладки и лъскави, нямат овласяване и при нараняване от тях изтича млечен сок.
Цветовете са с 5 венчелистчета, които срастват в основата си и формират тънка тръбичка.
Точно това е и причината само пеперуди да могат да ги опрашват. Все пак, винката може и да се самоопрашва. Пплодовете са с формата на шушулка, в която са наредени дребни семенца.
Те имат способността да покълват още същата година при подходящи условия и запазват наследствеността си поне 2-3 поколения.
Съхранени правилно, семената запазват кълняемост до няколко години.
Размножава се чрез семена и връхни резници
Вторият начин на размножаване е доста трудоемък, изисква поддържане на определени изкуствени условия на средата, вкоренител и много грижи. Това го прави приложим само в промишлени производства.
Размножаването чрез семена се прилага по-често и е сравнително по-лесно. Изискванията са богат на органично вещество субстрат, добър дренаж и температура между 22 и 25°С , докато покълват растенията. При поникване те използват енергията от семенцето и след пълното развитие на първите две листенца започват да фотосинтезират.

>>>

Издател - "Пловдив Медия" ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info