header

Собствено Търсене

Понеделник, 20 Февруари 2017    - КОНТАКТИ -    Новина от категория Пловдив

Репортаж на bTV шокира захласнатите по Иван Тотев, освен клиничните лапнишарани

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Репортъж на bTV за най-бедния областен град в Европа попари пловдивчани. Шокиращите кадри как изглежда вратата на България на Дунава, град Видин, стъписа и гласоподавателите под тепетата, които с предизборен захлас гледаха в очите кандидата за кмет на ГЕРБ Иван Тотев. Вярвяйки му, че като седне на стола на Славчо Атанасов, от ГЕРБ-правителството към Пловдив ще потекат финансови реки от мед и масло.
След излъчването на тв картинката какъв средновековен мрак и сиромашия е край Бабините Видини кули, сред Тотевите “вързани в кърпа гласове”, вероятно, единствено тези, с диагноза “клинично лапнишаранство”, ще запазят същия си екстаз по него. Защото кмет на най-закъсалия европейски град, оказа се, е от…ГЕРБ.
Динко ПЕТКОВ

Веднага спирам с тълкуванията как така Видин е най-окаяната община в Европа, след като я управлява кмет-гербер. И къде са потоците от пари, които следва да идват от София, при положение, че съществува най-важното условие – местната власт да е в ръцете на ГЕРБ. Притеснението Пловдив да не се “оВИДИНчани” , ако Тотев закметува, може да се изтълкува като предизборна манипулация върху електората под тепетата. Затова “давам думата” на фактите, констатирани не от “Plovdivmedia” .
“Най-бедният регион на ЕС се намира в България!”, пише австрийският вестник „Ди Пресе“. В обширния репортаж четем: “Това е област Видин, където хората казват: „Ние не живеем, ние преживяваме. Шофьорът внимателно заобикаля кратерите, зеещи по главната улица на Видин. Като полуизгнили стебла стърчат ръждивите стълбове на уличните фенери без лампи на празното пристанище на Дунав. „Всичко стана още по-лошо след влизането ни в ЕС“, уверява един мизерстващ минувач в центъра на заспалия град. Само дупките стават все повече… “.
А econ.bg. продължава темата: Видин е най-бедната община не само в България, но и в цяла Европа. В същото време според последното преброяване населението на областта е намаляло значително - за последните 10 години живеещите в този край на България са намалели с близо 30 хиляди души. В момента областта има 101 хиляди жители, една четвърт от тях - в пенсионна възраст. Средната заплата е най-ниска за страната - около 460 лв., съобщи директорът на териториалното статистическо бюро. Това е с около 200 лв. по-малко от средното за страната. Според местните власти единственият начин за съживяване на региона е вливането на свежи пари. Към момента обаче няма интерес от страна на потенциални инвеститори.
Картината от Видин, видяна от Теодора Макавеева от вестник “НИЕ”, няма нужда от коментар. “Усмихнатата Венка напразно очаква клиенти пред своя щанд за цветя. Тя казва, че с пенсията си от 150 лв. не може да живее и оцелява само благодарение на децата си, които са се изнесли в Италия: „Ние не живеем, ние преживяваме“, казва тя.
Оплаква се и общинският инспектор Асен Пешев. „Нищо не се е променило“, казва той и твърди, че видинчани живеели по-добре дори по времето на разпадащия се СССР. Единствената му надежда е мостът през Дунав. Но след това песимизмът му отново надделява и Пешев казва, че и това няма да промени нищо. Времето сякаш е спряло. Минувачите в центъра на града не бързат за никъде и имат много време да разказват и да се жалват. Един младеж обобщава безутешната картина със следните думи: „Това е най-тъжният град на Европа.“
Никой не може да опровергае старата максима „Когато фактите говорят и боговете мълчат”. А фактите за Видинско говорят, че тук живее най-бедното население в цяла България, естествено и в Европейския съюз. Данните на статистиката са такива, че, ако перифразираме горната сентенция, българските и в частност видинските политици, би трябвало засрамено да замълчат….”
Българският северозападен район е най-беден в Европейския съюз с 28 на сто от средния за ЕС брутен вътрешен продукт (БВП) на човек, а най-богати са хората в централната градска част на Лондон, с 343 процента от средния БВП на човек в ЕС. Това показват данни на Евростат за 2008 година, публикувани в сайта на европейската статистическа служба.
Вариантите при евентуалното кметуване на Иван Тотев ще са два. Марица, недай боже, ще се влива в Дунава, някъде край Видин. А Пловдив вече ще е в… Северозападна България.
Другият вариант е Пловдив да попадне в централната градска част на …Лондон.
Второто, разбира се, е възможна версия. Предназначена предизборно за “клиничните лапнишарани”.

Видяна: 132840 пъти


Публикувана на
30 Септември 2011 година

Още статии


Топ новини
3-метров портрет...

Огромен 3-метров портрeт на Левски беше изрисуван върху скали. Той е дело на пловдивчанин, който стана известен с творбите си върху тепета и огромни скали.
Художникът Стойко Гагъмов е...

С прескачане на...

Поканата е към всички пловдивчани на Сирни Заговезни идната неделя (26 февруари). Традиционният празник в народните календари ще отбележат за първи път заедно в Пловдив различните общности. По...

Училищен...

Пловдивчанка сподели в социалната мрежа сандвич, който е сервиран на детето й в училище. Само по етикета може да се познае, че на филиите е намазана лютеница, а белите парченца представляват...

Майки плетат...

Майки от Пловдив за поредна година вложиха сърцата си в ръчно изработени от тях красиви български мартенички, средствата от които ще отидат за изоставените в социални домове деца.
...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info