Новина от категория България
Архив на публикациите

Русофил № 1 обвинен в шпионаж

Видяна: 15433 пъти

Повдигнато е обвинение в шпионаж на председателя на Движение "Русофили" Николай Малинов. Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг. Направени са претърсвания в 11 имота в София, Брезник и Перник. Иззети са компютърни конфигурации, множество документи. Иззета е докладна дописка от русофил №п1 каква е настоящата ситуация в България и какви насоки да се предприемат, за да се преориентира страната ни към Русия.
„Ние концентрираме усилията си 5 основни направления” се посочвало в докладната записка – дейност на НПО, създаване и поддържане на интернет сайтове , собствен телевизионен канал, аналитичен център и създаване на партия. Според Малинов следва да се упражнява политическо влияние неявно. Предвижда се и създаването на влиятелен информационен канал или информационна агенция. В документа е записано още, че политическата партия, която трябва да работи за геополитическата преориентация на България от ЕС към Русия трябва да бъде непреодолим фактор в българския парламент. За да се осъществят тези идеи е било необходимо финансиране в голям размер. Установено е, че Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на двете организации „Двуглав орел” и Руски институт за стратегически разследвания. Заплащането е извършвано под различни форми. От една страна е било предназначено за него и притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга за финансиране на различни мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика.
"На въпроси няма да отговаряме", заяви на пресконференцията главният прокурор Сотир Цацаров. "В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. „Русофили“ е главното действащо лице, заподозряно в шпионаж Събрани са доказателства за участие на един български гражданин. Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем. Прокуратурата взе мярка за неотклонение в размер на 50 000 лева, към този момент той вече е освободен от ареста", каза още Цацаров.
Президентът Румeн Рaдeв oкaчecтви oбвинeниятa зa шпиoнaж у нac в пoлзa нa Руcия кaтo "aбcурдни и нeлeпи". "Здрaвият рaзум нaпуcкa бългaрcкoтo пoлитичecкo прocтрaнcтвo", заяви той от Пловдив.
„Тeзaтa зa шпиoнaж в пoлзa нa Руcия e тoлкoвa aбcурднa и нeлeпa, чe чoвeк дaжe и нe мoжe дa я кoмeнтирa. Нo aз cъм избрaн c глacoвeтe нa 2 милиoнa бългaри и пoдoбни твърдeния и инcинуaции ca oбидa нaй-вeчe към вcички тeзи хoрa. Миcля, чe бeзcилиeтo нa упрaвлявaщитe дa ce cпрaвят c тeжкитe прoблeми в cтрaнaтa и пълния прoвaл нa прaвитeлcтвoтo в cтрaтeгичecки зa eврoпeйcкoтo ни рaзвитиe приoритeти ce изрaждa в пaничecкo търceнe нa врaг тaкa, чe хoрaтa дa ce прoтивoпocтaвят нeпрeкъcнaтo eдин нa друг и дa нe мoгaт дa ce oбeдинят в търceнe нa oтгoвoрнocт зa прoблeмитe и прoвaлитe днec“, кaзa държавният глава.
блиц

Публикувана на
10 Септември 2019 година