header

Собствено Търсене

Понеделник, 9 Декември 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория В общината

Дружеството на пловдивските художници с отворено писмо до кмета

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 20984 пъти


PlovdivMedia - Дружеството на пловдивските художници с отворено писмо до кмета

Дружеството на художниците са пратили отворено писмо до кмета Иван Тотев. Поводът е, че новата галерия на ул Гладстон” ще се управлява от Градската художествена галерия. Очаква се галерията да бъде открита на 2 септември в присъствието на премиера Бойко Борисов. Ето и пълният текст на отвореното писмо:

107-годишното Дружество на пловдивските художници загива. Кметът Иван Тотев отнема изложбената зала на пловдивските художници като демонстрация на надмощие и политическа власт. В последните дни на няколко пъти той обяви, че новата сграда на ул. „Гладстон“ 32 ще се управлява от Градска художествена галерия. Нещо повече – внесено е предложение Общинския съвет за увеличаване на щата на структурата, ръководена от Красимир Линков. Директорът на ГХГ от своя страна обяви, че графикът на новата галерия вече е запълнен.
С този свой акт Иван Тотев унищожава най-старото дружество в България с над 450 членове. Без изложбена зала няма как да развиваме художествена дейност, с която години наред допринасяме за авторитета на Пловдив като град на художниците.
Невъзможността да показваме планираните изложби може да предизвика и дипломатически скандал, защото от две години организираме международна изложба на Хинес Лиебана- проект „ХИГА“ с концерт на Лора Долорес Гайтан от град Кордова.
Тя е съвместна инициатива за Европейска столица на културата на Дружеството на пловдивските художници с института Сервантес и посланика на Испания в България. Предвидена е в периода от 22 октомври до 20 ноември в сградата на ул. „Гладстон“ 32, а финансирането е изцяло от испанска страна.
Отпада и финансираната Община Пловдив по Културния календар изложба „100х100 пловдивчани“ от 1 октомври до 18 октомври. Има и още събития – като изложбата „15х5“ в Есенния салон на изкуствата, които няма как да реализираме, а сме организирали, защото Градска художествена галерия, въпреки че няма официален публичен документ за управление, вече е наредила календара на събитията в залата на ул. „Гладстон“ 32.
Неравностойната битка на Дружеството на пловдивските художници с кмета Иван Тотев за изложбената зала продължава вече 6 години. Единственото ни желание е да съхраним сградата, която е наш дом от 45 години. Построена е от държавата, за да бъде предоставена безвъзмездно със заповед №800 от 11 януари 1975 г. на пловдивските художници за отнета от тях друга сграда.
Общината поиска да разруши сградата и да построи нова на нейно място – идея, посрещната с много протести от гилдията ни. Кметът Иван Тотев даде обещание, че ще предаде новата сграда за безвъзмездно ползване на ДПХ и ние – художниците на Пловдив, му гласувахме доверие. През 2017 г. подписахме Меморандум за сътрудничество между Община Пловдив и Дружество на пловдивските художници, който бе утвърден с решение на Общинския съвет.
В продължение на повече от година активно работихме с експертите, за да изготвим адекватно задание за проектиране на новата изложбена зала и тя да отговаря на световните стандарти за функционалност, технологии, материали. Общината използва това задание, за да направи търга за проектиране и строителство.
Продължихме активно да следим и помагаме в процеса на строителството, въпреки че проектът бе осакатен от Иван Тотев – еднолично и тайно, без обсъждане с гилдията ни и с пловдивската общественост.
След като построи това, което искаше, сега кметът иска да погази и подписания меморандум от 2017 г. Така ще изпълни до край целите си – да отмъсти заради протестите ни, да ни остави на улицата и да превърне галерията в зала за конференции.
За ситуацията с галерията ни сме уведомили с писма премиера Бойко Борисов, министъра на културата Боил Банов, председателя на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов, омбудсмана на Република България Мая Манолова.
Решени сме да стигнем до край – в Меморандума са предвидени санкции в случай, че една от двете страни не го изпълни. За да възтържествува справедливостта, ние ще потърсим правата на Дружеството на пловдивските художници в съда.
Имаме и подкрепата на председателя на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, на министъра на културата Боил Банов и на омбудсмана на Република България Мая Манолова, които препоръчват на Община Пловдив да уважи правото на ползване на сградата на пловдивските художници.
Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници

Публикувана на
23 Юли 2019 годинаОще статии


Най-четени
Празници в...

[b]Празникът на Рождество наближава, а екипът на ОИ „Старинен Пловдив“ искрено желае да подари на пловдивчани незабравими мигове в света на изкуството и естетиката. Предстоящата седмица на...

Община Пловдив...

На 15 юли бе открито новото културно пространство на Пловдив – галерия „Капана“ (бившия Детмаг Снежанка). Първата изложба в новата галерия бе съставена от голяма представителна експозиция „Избрано от...

Бойко Борисов...

[b]- Г-н Борисов, в Пловдив днес се готвят поредните протести срещу забавеното строителство на стадион "Христо Ботев". Инициаторите настояват всички страни да изпълнят ангажиментите, които се...

Започва...

В понеделник Българският Червен кръст започва раздаването на хранителни продукти в район „Тракия”. Пунктът се намира на ул. „Ген. Константин Кесяков” до блок 91 и е с работно време от 09,00 до 13,00...

Издател - "Пловдив Медия" ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info