header

Собствено Търсене

Събота, 21 Септември 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория В общината

Тази нощ ще обикаляме музеите и галериите

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 38979 пъти


PlovdivMedia - Тази нощ ще обикаляме музеите и галериите

Музеите и галериите в Пловдив днес ще отворят вратите си за поредната Европейска нощ на музеите. Жителите и гостите на Европейската столица на културата ще имат възможност да разгледат безплатно най-интересните колекции от безценните съкровища под тепетата, както и да се насладят на богата музикална и артистична програма.
Идеята за провеждане на Европейска нощ на музеите идва от отбелязването на Международния ден на музеите и цели превръщането на честванията в истински международен фестивал, който подчертава важната роля на културните институции за развитието на обществото.
ОБЩИНСКИ ИНСТИТУТ „СТАРИНЕН ПЛОВДИВ“
РАБОТНО ВРЕМЕ 18:00 – 24:00 ч.
Постоянна експозиция „Златю Бояджиев“, ул. „Съборна“ № 18
20:00 - 23:00 ч. ,,Триптих от Пантомима, Китара и Поезия“ с участието на възпитаници от класа на Гурам Биркадзе, студенти от класа по класическа китара на Стела Динкова и стихове на именити български поети
Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов“ № 57
19:00 ч., откриване на „Една изложба от стари фотографии“ от Александър Сертев, Вестибюл
Вестибюл, LISTEN TO US - изложба на Дойче Телеком, част от програмата на ЕСК
Сводеста зала, Изложба "Приказки и следи"
Дълбока зала, Изложба „Интеграция на идентичности“
Къща „Хиндлиян“, ул. „Артин Гидиков“ № 4
LISTEN TO US - изложба на Дойче Телеком, част от програмата на ЕСК
Малка базилика, бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 31А
18:00 – 23:00 ч. Уъркшоп по мозайки с участие на ученици от специалност „Стенопис“ в НХГ „Цанко Лавренов“ с ръководител Кристина Кутлова
Римски стадион
18:00 ч. концерт „Пловдивски читалища“
20:30 ч. премиера на филма „Храмът на словото“ на Фондация „Памет“ с подкрепата на Министерство на културата и ОФ „Пловдив 2019“
Данчова къща, ул. „Арх. Христо Пеев“ № 2А
18:00 ч. Откриване „Пролетна изложба“ на учителите на НХГ „Цанко Лавренов“
ПРОГРАМА НА РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ
На 18 май 2019 г. Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с три от своите експозиции. Музеен център за съвременна история се включва в честванията на Международен ден на музеите с гостуващата изложба „Еврика”. Експозиция „Българско Възраждане” се включва в Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите, а от 19:30 часа там ще се проведе концерт на Девическа хорова формация „Евмолпея”. Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” също участва в Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите, а освен постоянната експозиция, посетителите ще могат да разгледат и изложбата „Пловдив в културната история на България”. Входът за всички обекти ще бъде безплатен.
МУЗЕЕН ЦЕНТЪР ЗА СЪВРЕМЕННА ИСТОРИЯ
Музейният център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” 14 се включва в честванията на Международния ден на музеите с гостуващата изложба „Еврика” на детски научен център „Музейко”, която ще приема посетители между 10:00 и 18:00 часа със свободен вход. Изложбата представя по интерактивен начин популярни изобретения от XIX-ти и XX-ти век, които са променили завинаги света, в който живеем.
ЕКСПОЗИЦИЯ „БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ”
Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1 в Старинен Пловдив се включва в честванията на Международния ден на музеите и отбелязването на Европейската нощ на музеите и ще приема посетители със свободен вход между 9:00 и 24:00 часа. От 19:30 часа в двора на експозицията ще се проведе концерт на Девическа хорова формация „Евмолпея” с диригент Рада Славинска и помощник диригент Алия Хансе. Празничният концерт е посветен на Деня на светите братя Кирил и Методий – покровители на Европа. Концертът ще бъде генерална репетиция за предстоящия концерт в Истанбул, който ще се проведе на 24 май и ще бъде част от празника по повод деня на българската просвета и култура и славянската писменост, организиран от Генералното консулство на България.
ЕКСПОЗИЦИЯ „СЪЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ”
Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” 1 се включва в честванията на Международния ден на музеите и отбелязването на Европейската нощ на музеите и ще приема посетители със свободен вход между 9:00 и 24:00 часа. Освен постоянната експозиция, посетителите ще могат да разгледат и изложбата „Пловдив в културната история на България”.
РЕГИОНАЛЕН ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ ПЛОВДИВ
За Международния ден на музеите и Европейската нощ на музеите - 18 май 2019 година, музеят ще работи с безплатен вход за експозицията за посетители от 18.00 ч. до 00.00 ч.
РЕГИОНАЛЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ
Адрес: пл. „Съединение” № 1, Пловдив – 4000
За връзка с експозицията: 032/ 624 339
Връзки с обществеността: 032/ 633 106
18 май 2019 г. (събота) музеят ще работи от 10:00 до 22:00 часа. Във връзка с честването на „Европейска нощ на музеите” на 18 май 2019 г., Регионален археологически музей – Пловдив ще се включи със следните прояви:
· Тематична беседа на тема „Праисторическото минало на Пловдив”, Начален час – 10:30
· Представяне на националната изложба: „Преоткритият свят на Стара Европа”
· Представяне на оригинала на Панагюрското златно съкровище
· Представяне на постоянна експозиция: „Древните култури в региона на Пловдив (VI хил. пр. Хр. – XIV в. сл. Хр.)”
ПРОГРАМА НА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – ПЛОВДИВ
Име на музей/галерия или институция: Градска художествена галерия – Пловдив
Интернет сайт: www.galleryplovdiv.com
Фейсбук страница: Градска художествена галерия – Пловдив / City Gallery of Fine Arts
1.ЗАЛИ ЗА ВРЕМЕННИ ЕКСПОЗИЦИИ
Адрес: Пловдив, ул. „Княз Александър I“№15;
Тел.: 032 62 42 21
Изложба: „Чуйте ни – артистичен интелект“ – колекция съвременно изкуство на Дойче телеком, акцент в официалната програма на Европейска столица на културата – Пловдив 2019
Часове със свободен достъп на 18 май: от 10.00 до 22 часа.
2. ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ „ИКОНИ“
Адрес: Пловдив, ул. „Княз Александър I“№15;
Тел.: 032 62 60 86
Изложба: Изцяло обновена постоянна експозиция, представяща най-ценните икони от фонда на галерията и образци, предоставени от Пловдивската митрополия
Часове със свободен достъп на 18 май: от 10.00 до 22 часа.
3. ЗАЛИ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО „БАНЯ СТАРИННА“
Адрес: Пловдив, бул. „Шести септември“ №179
Изложба: Международна изложба по проект за съвременно изкуство „Дигитални екологии“ на Сдружение „Изкуството днес“, част от програмата на Европейска столица на културата – Пловдив 2019
Часове със свободен достъп на 18 май: от 13.00 до 19.00 часа.
4. ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ ЖИВОПИС НА ЕНЧО ПИРОНКОВ
Адрес: Пловдив, ул. „Васил Кънчев“№1
Тел.: 032 63 80 55
Часове със свободен достъп на 18 май: от 10.00 до 18.00 часа.
5. ПОСТОЯННИ ЕКСПОЗИЦИЯ „ЦАНКО ЛАВРЕНОВ“И „МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО“
Адрес: Пловдив, ул. „Артин Гидиков“ №11
Тел.: 032 62 87 45
Часове със свободен достъп на 18 май: от 10.00 до 18.00 часа.
6. ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ „ГЕОРГИ БОЖИЛОВ – СЛОНА“
Тел.: 032 62 24 34
Часове със свободен достъп на 18 май: от 10.00 до 18.00 часа.
Регионален Етнографски музей
Архаичният двуглас на Бистришките баби ще огласи Пловдив – Европейска столица на културата. Тези, които имат интерес да опознаят отблизо непреходните традиционни културни стойности, ще имат възможност да се насладят на изпълненията на Баби-те на 18-и май от 18.00 часа в Етнографския музей.
МУЗЕЙ НА АВИАЦИЯТА - КРУМОВО
На 18 май (събота) Музеят на авиацията ще се включи за поредна година в Европейската „Нощ на музеите“ с вход свободен от 16.00 до 20.00 ч.
В традиционната атракция „Експонатите оживяват“ гостите ще могат да разберат какво е усещането да влезеш в кабините на самолет Ан-14 „Пчьолка“ и вертолет Ми-1.
Специална изненада за посетителите в празничния ден ще бъде и играта „Летец – откривател“, в която ще научат повече за машините във външната експозиция и техните елементи.

Публикувана на
18 Май 2019 годинаОще статии


Най-четени
С велошествие...

Кметът на район „Западен“ Димитър Колев се включи във велосипеден поход, с който детска градина „Боряна“ закри събитията, посветени на Европейската седмица на мобилността. Кампанията се отбелязва...

Два дни с...

Издател - "Пловдив Медия" ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info