header

Собствено Търсене

Неделя, 16 Юни 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

Какво стана на опашката за курбан в църквата „Св. Иван Рилски“

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 48190 пъти


PlovdivMedia - Какво стана на опашката за курбан в църквата „Св. Иван Рилски“

Пилешки курбан за 350 души раздаде днес кметът на район „Северен” инж.Ральо Ралев по случай празника на Св.Йоан Кръстител- Ивановден. Докато в църквата „Св.Иван Рилски” течеше службата, в двора се беше извила дълга опашка от миряни. В очакване отец Лазар да освети празничната храта, те се отдадоха на приказки и коментари.
Динко ПЕТКОВ

Какъв късмет й се паднал от новогодишната баница раправяше бившата тютюноработничка Стойка: „Аз нали отдавна съм вдовица, синът е на гурбет навън, самичка си играх Дунавското хоро след речта на президента. Тази година не правих баница, само за мен няма сметка, купих си

PlovdivMedia - Какво стана на опашката за курбан в църквата „Св. Иван Рилски“

една баничка от подлеза до аптека Марица и си сложих в нея две късметчета – едното беше екскурзия до Бачковския манастир, другото беше да срещна сродна душа. Падна ми се сродната душа, пък да видим!“.
Чул за късмета й, наборът до нея възкликна: „А, не гледай към мен! Вече два пъти съм бил сродна душа, сакън! И двете бяха все кокони, един боб не можеха да сварят!“. И за по-сигурно се отръпна от късметлийката, очакваща сродна душа и отиде в края на опашката.
Сред първите на редицата в очакване на чорбата беше култовият пловдивчанин Стефчо Автографа. Заедно с торбичката, в която държи прочутата си халваджийска тетрадка с хиляди събрани автограха. „Като смятам, това ще ми е предюбилейният 99-ти курбан, в който участвам. Не знам къде ще ми е 100-ят, но това ще е повод да си взема автограф и от себе си! Сигурно пак ще е при районният кмет Ральо Ралев, той най-често прави курбани, щедър е. Пък и добри са му рецептите, като в Тримона. Имам и от него два-три автографа, ама за всеки случай пак ще му дам тедрадката да се разпише.“, обясняваше той.
„Може да не вярвата, ама от три години идвам тук за курбаните на Ральо и да ви кажа болест не ме хваща. Не е лъжа, че ги дава за здраве. По-рано през седмица боледувах, ама сега – нищо ми няма. Даже съм взела и една тенджерка, да занеса лековито курбанче на съседката, че скоро я оперираха, по-бързо да стъпи да крака.“, коментираше защо е дошла леля Мария, която на няколко пъти уточни, че е някоя проста жена, била е медицинска сестра, знаела повече и от лекарите.
„Да е жив и здрав Ральо, сеща се за нас, прави добро, ситите може да не го оценяват, но пенсионерите се радваме като ни събере тук. Виж го как усмихнат пълни купичките, тачи си хората!“, похвали бай Сотир разливащият от казана с курбан районен кмет.
„Да сте ни живи и здрави. Децата и внуците да ви радват. Все по хубави поводи да се виждаме. Специални поздрави за имениците. Късметлийска да е Новата година!“, пожела на миряните Ральо Ралев.

Публикувана на
7 Януари 2019 годинаОще статии


Най-четени
Как ще ни се...

[b]Обикновено пълна луна обозначава експанзия в живота ни, като прави много малки корекции на курса. Помислете за изкачване на планина: връщането по пътеката може да изглежда дразнещо - по-бързо е...

Пазар на роби в...

Фестивалът „Пловдив - древен и вечен“,който е част от програмата на Пловдив ЕСК, ще се проведе в парк Лаута днес и утре.
Около 200 души от сдружения за исторически възстановки,...

Тежко им днес на...

[b]На 15 юни според народната традиция се чества Видовден. Счита се, че този празник е следа от почитта на древните по нашите земи към бога на възмездието. Прословути са изразите „Ще дойде...

Двудневен траур

[b]Двудневен траур обявиха в община Неделино в памет на загиналите трима младежи при катастрофа край родопския град. Ден на траур ще има и в община Златоград, обявиха от управата на града.

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info