header

Собствено Търсене

Четвъртък, 13 Декември 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

Семейство напуска армията, отглежда японска гъба

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 20801 пъти


PlovdivMedia - Семейство напуска армията, отглежда японска гъба

Японската гъба шийтаке може да бъде отглеждана успешно и при българските климатични условия. Това доказва семейството на Кунка Петкова и Стоян Асенов, в чиято целогодишна био ферма в село Отец Паисиево „зреят” на дъбови трупи при строги условия и стриктно спазване на японската технология гъбите шийтаке.
Фермата е разположена на 2,3 декара в самото село и е 40-кубикова. Последното е важно уточнение, когато става дума за шийтаке. За японската гъба, наричана още императорска, е важно да се знае, че тя не расте в земята, а на дървени трупи. Дори и името й идва от японското „ший” – кестен и „таке” – дърво. Кунка и Стоян я отглеждат на дъбови трупи, върху които мицелът на шийтаке зрее и расте от 8 до 12 месеца. Влизането в „халетата” им става при стриктни хигиенни изисквания. Подписва се декларация, че посетителят не страда от заболявания. Облича се и защитно облекло, тъй като е много опасно да не бъдат привнесени външни зарази към чувствителния мицел.
Отговорностите в семейната био ферма са разпределени. Отговорник на производството в село Отец Паисиево е свекървата на Кунка – Нонка Асенова. Кунка е в офиса, а на място в производството е мъжът й Стоян. За 40-кубиковата ферма са нужни и двама работници – Станислав Георгиев и

PlovdivMedia - Семейство напуска армията, отглежда японска гъба

Димитър Матеев.
„Ние сме като едно голямо семейство”, казва Кунка, чиято усмивка не слиза от лицето й. И обяснява, че всичко може да бъде постигнато само с позитивизъм. Думите й подкрепя спасеният котарак Чочо, който посреща от вратата посетителите и е талисманът на биофермата.
„Имаме две ферми. Едната ни е сезонна, която е в град Баня, а целогодишната ни е в село Отец Паисиево”, казва Стоян. И заедно с Кунка обясняват, че, за да достигнат до точната технология за отглеждането на шийтаке са им били нужни години. „И още не сме разбрали всичко. Имаме партньори от Япония, но те не дават нужната информация накуп. Трябва да си я заслужиш”, обясняват Стоян и Кунка. Нужни са най-малко 4 години, за да бъде създадена био ферма за шийтаке.
„Не може да се създаде изведнъж. Това се прави така, защото дъбовите трупи, примерно, плододават 4 години. Значи, всяка година като вкарвате по 40 кубика, то на четвъртата година първите 40 кубика излизат от производството. Когато този кръг се затвори, тогава може да кажете, че имате една готова ферма за гъби шийтаке”, смята Стоян Асенов. След което уточнява, че през 2019г. фермата в село Отец Паисиево ще заработи на пълен капацитет и тогава трябва да направи още една оранжерия. Фермата е разделена на няколко зони, като само собствениците знаят тънкостите в технологията на процеса.
Идеята за биофермата се зародила през 2014г. Тогава и Кунка, и Стоян били военнослужещи в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, където работели от по 10 години. Първо напуснал Стоян, а година по-късно и Кунка. Първоначалната им инвестиция била около 40 – 50 000 лева, като тези пари били хвърлени в опити и грешки. „Японците не казват всичко. Те са бизнесмени. Не си дават технологията лесно. Трябва да си я заслужиш. Получаваш информацията по лъжичка. Ако видят, че се стараеш това нещо да го разработиш, пак следващата лъжичка като информация и така”, казва Кунка. По думите й и до момента продължават да трупат опит и да пробват на принципа „проба/грешка”. Стоян е човекът, който буквално е спал до дърветата, за да гледа как се развиват мицелите. Защото по книгите данните са едни, а практиката е съвсем друго нещо. Информацията в интернет също е грешна, казват младите фермери.
„Решихме да отглеждаме шийтаке, защото искахме да се занимаваме с нещо иновативно, нещо ново, за което няма да имаме конкуренция в близките 5 години”, обяснява Кунка. По думите й гъбите, които те отглеждат и преработват във фабриката си в Карлово, нямат аналог на европейския пазар заради високото качество, което се постига. „Нашите виждания са, че в близките 2 години няма да има аналог на толкова висококачествени продукти. Говорим за гъби, произведени на дърво. Масово в България гъбата шийтаке се знае като лекарство и хранителна добавка. Ние се опитваме да покажем, че тази гъба е вкусна храна, но трябва да е произведена по правилния начин”, смята Кунка.
По думите й в големите вериги хипермаркети продават шийтаке, но тя е отглеждана на чувалчета със субстанция, както се гледа печурката. А вкусът на шийтаке от дъбови трупи е съвсем различен. Начинът на производство е също съвсем различен, а и добивите също.
„сме изгубени”.монитор

Публикувана на
3 Декември 2018 годинаОще статии


Най-четени
Пловдивчанин...

[b]Младши автоконтрольор Стойчо Яковски от ОДМВР-Пловдив получи наградата "Полицай на годината 2018". Той беше награден от вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир...

Децата от ДГ...

Коледна изненада спретнаха малчуганите от групата на „Звездичките“ от детска градина „Майчина грижа“ в четвърнък в сградата на Община Пловдив. Те бяха посрещнати от кмета Иван Тотев в заседателната...

Йорданец ще...

[b]Предприемачът с йордански произход Таха Рахман планира да вдигне поредния жилищен мастодонт в Пловдив. Комплексът ще е на северния бряг на река Марица в имот, който до 2002 година бе в активите...

Загиналият млад...

[b]"Днес искам да ви разкажа за Марио, който тази неделя щеше да навърши 27 години. Марио е сирак от град Септември, отдавна останал без родителска грижа. Изключително независим, харизматичен и...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info