header

Собствено Търсене

Неделя, 18 Август 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

Готовият да си отреже едната проектантска ръка арх. Маринов свързва ст. „Пловдив“ с Хитлер

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 58133 пъти


PlovdivMedia - Готовият да си отреже едната проектантска ръка арх. Маринов свързва ст. „Пловдив“ с Хитлер

Арх. Валентин Маринов е роден през 1952 г. във Велико Търново. Завършва с отличие Математическа гимназия, а след това и ВИАС - София. Като първенец на випуска е изпратен по разпределение в Пловдив в Проектантска организация. Сред неговите проекти са олимпийският Гребен канал и реконструкцията на стадион "Пловдив". В първия демократичен мандат на местната власт /1991-1995 г./ е назначен за зам.-кмет и гл. архитект на Пловдив. По-късно е гл. архитект на район "Централен", а след това е на свободна практика. В момента е архитект в екипа на областния управител Здравко Димитров. Известен е и като съпруг на популярната тв водеща д-р Неделя Щонова.
- Арх. Маринов, в Община Пловдив не признават авторските права на арх. Илия Харизанов за стадион „Пловдив”, а съответно не зачитат и правото му да ги прехвърли на ваше име. Спортният комплекс ще се проектира и ще се строи на инженеринг. Уведомен ли сте за това решение?
- Персонално - не. Искам да се върна обаче към аналогичен случай с проектирането на втория гребен канал. И там изобщо не ме питаха за авторските права, макар че това съоръжение е част от основния Гребен канал, построен по моя проект. Тогава премълчах. И тъй като никога не съм бягал от състезание, реших да участвам с екипа ми в конкурса. Подготвихме с колегите проект за допълващото съоръжение и го представихме пред конкурсната комисия в Община Пловдив.
В сравнение с проекта, който беше класиран на първо място, предложихме три пъти по-евтин втори гребен канал, с два пъти по-малка дължина и четири-пет пъти по-малко сеч на дървета, при което всички функции - подход към старта, загряване и охлаждане на състезателите, се запазват. Заради тези предимства при отварянето на офертите дори за един ден нашият екип беше фаворит. Но на другия ден преднина се даде на другия проект.
Едва тогава, след като бях пренебрегнат, се обърнах към съда. На първа инстанция загубих делото, но Върховният административен съд ми призна авторското право. В решението на ВАС е записано, че каквото се прави по втория гребен канал, трябва да бъде съгласувано с мен, тъй като той неразривно е свързан с олимпийския канал. Това беше първото дело за авторски права, което спечелихме.
- Защо не настоявахте въз основа на това решение да се изпълнява вашият проект?

- Вторият гребен канал все още е едно намерение. А освен това за мен е най-важното работата да върви и в конкретния случай стадионът един ден да бъде завършен. Ако трябва да жертвам нещо, например да си отрежа едната проектантска ръка, готов съм да го сторя /Смее се/. Но ако нещата се водят към ачик далавера, няма да ги оставя така. Ще видя как ще се развият събитията.
- Юристите на Община Пловдив казват, че арх. Илия Харизанов е проектирал през 60-те години реконструкцията на стадиона, а не самия стадион, затова не го признават за носител на авторското право. Какви са вашите аргументи?

- Според мен авторските права на арх. Харизанов и екипа му са безспорни. Стадионът в Пловдив е изграден през 50-те години по германски схеми, по които за игрите през 1936 г. е строен олимпийският стадион в Берлин.
Така че ако се търсят авторските права, трябва да се обърнат към наследниците на Адолф Хитлер, който е бил главният фактор за всичко по онова време в Германия. /Смее се/. Арх. Илия Харизанов е жив, по негов проект са извършени не само реконструкцията, но и новото строителство на стадион „Пловдив”. През 1950 г. е направен насип, лекоатлетическа писта и игрище по схемата на берлинския стадион, а не по проект. Реконструкцията от 1968 г. представлява фактически изграждане на нова масивна трибуна от западната страна на два етажа и на зала „Чайка”.
Една от дъщерите на арх. Харизанов е участвала в екипа, с който сме проектирали последната реконструкция в края на 80-те години. Всички конструктори и инженери, с които през 1987-1988 г. сме работили, слава Богу, са живи и здрави и техният опит със сигурност би бил полезен. Според мен авторските права е игра на думи - един път ги има, друг път - няма.
- Ще се борите ли в съда за проектирането на стадиона?
- В момента нищо няма да кажа, защото все още не са предприети никакви реални действия. Но не съм чак толкова правоверен християнин, който като го ударят, подлага за плесница и другата страна. А и моите колеги от екипа са по-нахъсани от мене. Ще видим кой ще спечели инженеринг, пък може би ще се обърнат към нас. Всичко е възможно.

- На една от последните сесии на Общинския съвет се одобри финансирането на стадион „Пловдив” с разчет, че първият етап трябва да бъде завършен през 2021 г. Оптимист ли сте?

- При изготвяне на плановото задание приложихме ноу-хау с разделянето на строителството на етапи. Първият етап, предложен от нас, е хапката, която може да бъде погълната.
Аз съм като майка на дете с увреждания. Стадионът е детето ми, станало на 30 години, а не прохожда. Ако има лек, много ще се радвам. Кант беше казал, че две неща го впечатляват - звездното небе над нас и моралният закон вътре в нас. В архитектурата винаги съм спазвал моралния закон и се надявам, че и другите го спазват. Парите в размер на 15 млн. лева са разпределени така, каквато прогноза съм дал в заданието.
Мисля, че може би сега стадионът излиза на дневен ред не заради факта, че догодина са местните избори, а че предстои световното по футбол и в четирите балкански държави трябва да има по три стадиона. Това ми дава надежда. Ако и този път не стане, стадионът ще падне един ден и някога ще се чудят могила ли има на това място, или друг исторически обект.марица, със съкращение, заглавието на Пловдивмедия

Публикувана на
9 Ноември 2018 годинаОще статии


Най-четени
Какво си...

[b]Сензационната новина миналата седмица беше, че официалният кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив Здравко Димитров и сегашният градоначалник пият заедно кафе в заведение на Главната. Така те...

1500 стари...

[b]Пловдивчанин събрал над 1500 стари рецепти за 2 години. В своята колекция с отбрани и изпробвани ястия на предците ни 32-годишният Димитър Шопов има гозби от цяла България. Всички са писани...

„Само Марица,...

Стотици хора се простиха с баскетболната легенда Пенка Стоянова. Прочувствени думи каза пред ковчега на майка си каза нейната дъщеря Теодора Бонева.
„За мен мама беше звезда....

Валери Симеонов...

[b]На честванията по повод 116-ата годишнина от избухването на Илинденско-преображенското въстание Симеонов намекна, че е много вероятно да се разделят с ГЕРБ, ако големият коалиционен партньор не...

Издател - "Пловдив Медия" ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info