header

Собствено Търсене

Неделя, 18 Ноември 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Доктор

Защо и непушачи пипват рак на белите дробове

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 19520 пъти


PlovdivMedia - Защо и непушачи пипват рак на белите дробове

Всеки пети случай на рак на белите дробове се диагностицира при хора, които никога не са пушили. Освен това според статистиката жените по-често биват поразени от тежкото заболяване.
Онколозите никога не могат да определят с категоричност, но посочват 5 основни фактора, които имат връзка с болестта, и на които следва непушачите да обърнат особено внимание.
Пасивното пушене. Приблизително 35% от случаите на рак на белите дробове при непушачи са регистрирани при хора, които са били изложени на т.нар. първичен дим, който цигарите отделят при горенето си. По-безопасен за пасивните пушачи е т.нар. вторичен дим - този, който пушещият издишва.
Азбест. Този материал влиза в състава на различни строителни смеси и материали и в миналото често е бил използван. За щастие употребата му все повече намалява, но все пак работещите в строителството трябва да вземат мерки за по-голяма безопасност.
Замърсяване на въздуха. Микрочастиците, съдържащи се в изхвърляните от автомобилите газове и от електроцентралите, както и прахта в големите градове също може да причинят рак на белите дробове.
Лъчетерапия. Това често използвано лечение крие голяма опасност, особено при жените, които се борят с рака на гърдата.
Чистене и готвене. Отново дамите са по-застрашени. Частици в почистващите препарати, които се ползват у дома, както и димът и парата, отделяни по време на готвене, също са потенциално опасни. Затова е добре да имате аспиратор и да готвите с поставена на лицето маска. / Zdrave.to

Публикувана на
8 Септември 2018 годинаОще статии


Най-четени
Как да заспите...

[b]Много от нас се въртят и напразно се мъчат да заспят часове наред. А на сутринта са уморени и неработоспособни. Всички много добре знаем колко е важен сънят и по тази причина мнозина от нас...

Как съсипваме...

Износването на ставите е неизбежно, но процесът може да бъде забавен, ако се откажете от някои навици, които смятате за безобидни, твърдят ортопеди.
Висящите лакти при работа с...

Кои храни...

Да се ограничаваме е също толкова вредно, колкото и да прекаляваме с някои храни. Но когато подбираме дневното си меню, добре е да знаем кои съставки могат да увредят костната ни система и в какви...

Защо не помните...

Със сигурност ни се е случвало да си спомняме, че сме сънували нещо много забавно или пък доста плашещо, но да не можем да се сетим ясно какво точно е било. Това е обичайно явление и в него няма...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info