header

Собствено Търсене

Понеделник, 15 Октомври 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

39 почивни дни за учениците

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 25254 пъти


PlovdivMedia - 39 почивни дни за учениците

39 почивни дни ще имат учениците за следващата учебна 2018-2019 година. Към тях спадат 28 ваканционни дни (есенна, коледна, междусрочна и пролетна ваканция), 8 дни за официални празници (Денят на независимостта, Ден на народните будители, Освобождението на България, Великден, Ден на труда и Денят на храбростта, 2 неучебни дни за държавни зрелостни изпити, както и за Денят на славянската писменост и култура). Това предвижда новият график за учебното време, представен от МОН.
Още преди да са започнали, на учениците им предстои почивка, тъй като 15 септември е събота и учебната година ще стартира на 17-и. Следващият почивен ден е 24 септември (понеделник), който е почивен заради 22 септември (събота), и така се получават последователи неучебни дни. Октомври ще мине само в учене, но след това ноември започва с 6 дни почивка.В нея влизат Денят на народните будители, който е официално неучебен, а след него е и първата ваканция – есенната, която е от 2 до 6 ноември включително.
След това е така чаканата от учениците коледна ваканцията. И тази година тя ще е в рамките на 11 дни, но ще започне и свърши ден по-рано спрямо миналогодишната. Коледната ваканцията е от 22 декември до 1 януари. Така всички празнуващи Нова година из курортите в страната и чужбина ще трябва да се върнат максимално най-бързо от почивките си. За да не се стига до това, от Синдикат „Образование“ предлагат на министерството коледната ваканция да бъде удължена до края на седмица. „Това ще е в интерес на децата, така много семейства биха организирали повече дни с децата си“, обясниха те.
С края на първия срок идва и международната ваканция, която тази година от 2 февруари (събота) до 5 февруари (вторник). Март месец също започва с допълнителен ден почивка заради 3 март. Тази година националният празник се пада неделя, затова и 4-ти ще бъде неучебен. Така се събират отново 3 последователни дни за почивка.
Април и май месец са изпълнени с неучебни дни. От 30 март (събота) до 7 април (неделя), или общо 9 дни, е пролетната ваканция на учениците. В края на месеца е и Великден, покрай който има още 4 почивни дни – от 26-и до 29-и. Учениците ще се върнат само за ден на училище – 30 април, тъй като 1 май ( Ден на труда) отново е официално неучебен и неработен ден. След още два дни учене им предстоят 3 дни почивка – 4, 5, 6 май (от събота до понеделник). На 21 и 23 пък са държавните зрелостни изпити, които е обявени за неучебни. Почивните дни май се допълват от 24 май - петък, който обаче е присъствен за учениците.
Според проекта от следващата учебна година държавните зрелостни изпити на 12 клас и националното външно оценяване на седми пък ще се провеждат по различно време съответно на 21 и 23 май за големите и 18 и 20 юни за малките. Това обаче не означава, че за учениците от 8-и до 11-и клас ще има допълнителна почивка преди края на учебната година. В новия график е заложено по време на външното оценяване на седми клас всяко училище да решава как ще се организира денят за останалите випуски от 8-и до 11-и клас. „Обсъждахме, че всеки директор ще реши с какво да се занимават учениците – дейности по интереси или за преодоляване на образователния дефицит. Не е решено, сигурно ще има препоръка от МОН“, обясни Юлиян Петров от Синдикат „Образование“. Това означава, че едни ученици ще имат спорни занимания или ще изучават културните забележителности, докато други наваксват материала по математика и български език.
Според проекта последният учебен ден на 12-и клас е 15 май, на учениците от 1-ви до 4-ти клас - 31 май, 5-и и 6-и клас ще приключат на 14 юни, а от 7-и до 11-и клас ще завършат на 28 юни.
След обсъждане на новия график той ще бъде въведен във действие със заповед на министъра на МОН.монитор

Публикувана на
16 Юли 2018 годинаОще статии


Най-четени
Прави домашен...

[b]15-та поредна година смолянчанинът Минчо Хаджиев организира акции по безплатно раздаване на домашно приготвен от него сладолед. За разлика от преди, тази година бившият синоптик организира две...

Воевода спечели...

Мирослав Колев от ВМРО БНД спечели частичните местни избори в карловското село Столетово. Кандидатите за поста още двама - Стефани Тодорова - издигната от БСП и Андрея Радев, издигнат от инициативен...

Пловдивска...

[b]Гълъбово е обградено от жандармерия, предаде БГНЕС. Причината е инцидент от снощи в ромската махала.
Циганите се забавлявали шумно, музикална уредба е дънила до късно силна музика. На...

Легендарен...

[b]Легендарният пловдивчанин Стоян Делчев гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Постиженията му са уникални в гимнастиката. На негово име са кръстени два изключително трудни елемента, които и...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info