header

Собствено Търсене

Сряда, 15 Август 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

39 почивни дни за учениците

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

PlovdivMedia - 39 почивни дни за учениците

39 почивни дни ще имат учениците за следващата учебна 2018-2019 година. Към тях спадат 28 ваканционни дни (есенна, коледна, междусрочна и пролетна ваканция), 8 дни за официални празници (Денят на независимостта, Ден на народните будители, Освобождението на България, Великден, Ден на труда и Денят на храбростта, 2 неучебни дни за държавни зрелостни изпити, както и за Денят на славянската писменост и култура). Това предвижда новият график за учебното време, представен от МОН.
Още преди да са започнали, на учениците им предстои почивка, тъй като 15 септември е събота и учебната година ще стартира на 17-и. Следващият почивен ден е 24 септември (понеделник), който е почивен заради 22 септември (събота), и така се получават последователи неучебни дни. Октомври ще мине само в учене, но след това ноември започва с 6 дни почивка.В нея влизат Денят на народните будители, който е официално неучебен, а след него е и първата ваканция – есенната, която е от 2 до 6 ноември включително.
След това е така чаканата от учениците коледна ваканцията. И тази година тя ще е в рамките на 11 дни, но ще започне и свърши ден по-рано спрямо миналогодишната. Коледната ваканцията е от 22 декември до 1 януари. Така всички празнуващи Нова година из курортите в страната и чужбина ще трябва да се върнат максимално най-бързо от почивките си. За да не се стига до това, от Синдикат „Образование“ предлагат на министерството коледната ваканция да бъде удължена до края на седмица. „Това ще е в интерес на децата, така много семейства биха организирали повече дни с децата си“, обясниха те.
С края на първия срок идва и международната ваканция, която тази година от 2 февруари (събота) до 5 февруари (вторник). Март месец също започва с допълнителен ден почивка заради 3 март. Тази година националният празник се пада неделя, затова и 4-ти ще бъде неучебен. Така се събират отново 3 последователни дни за почивка.
Април и май месец са изпълнени с неучебни дни. От 30 март (събота) до 7 април (неделя), или общо 9 дни, е пролетната ваканция на учениците. В края на месеца е и Великден, покрай който има още 4 почивни дни – от 26-и до 29-и. Учениците ще се върнат само за ден на училище – 30 април, тъй като 1 май ( Ден на труда) отново е официално неучебен и неработен ден. След още два дни учене им предстоят 3 дни почивка – 4, 5, 6 май (от събота до понеделник). На 21 и 23 пък са държавните зрелостни изпити, които е обявени за неучебни. Почивните дни май се допълват от 24 май - петък, който обаче е присъствен за учениците.
Според проекта от следващата учебна година държавните зрелостни изпити на 12 клас и националното външно оценяване на седми пък ще се провеждат по различно време съответно на 21 и 23 май за големите и 18 и 20 юни за малките. Това обаче не означава, че за учениците от 8-и до 11-и клас ще има допълнителна почивка преди края на учебната година. В новия график е заложено по време на външното оценяване на седми клас всяко училище да решава как ще се организира денят за останалите випуски от 8-и до 11-и клас. „Обсъждахме, че всеки директор ще реши с какво да се занимават учениците – дейности по интереси или за преодоляване на образователния дефицит. Не е решено, сигурно ще има препоръка от МОН“, обясни Юлиян Петров от Синдикат „Образование“. Това означава, че едни ученици ще имат спорни занимания или ще изучават културните забележителности, докато други наваксват материала по математика и български език.
Според проекта последният учебен ден на 12-и клас е 15 май, на учениците от 1-ви до 4-ти клас - 31 май, 5-и и 6-и клас ще приключат на 14 юни, а от 7-и до 11-и клас ще завършат на 28 юни.
След обсъждане на новия график той ще бъде въведен във действие със заповед на министъра на МОН.монитор

Видяна: 20130 пъти


Публикувана на
16 Юли 2018 година

Още статии


Топ новини
Най-видната...

[b]Най-видната мома на град Раковски Мегз е била обрана този уикенд в Слънчев бряг. Красавицата е била на българското черноморие, за да прибере наградата за “Най-добър дизайнер”, с която е била...

Тарикат от...

[b]„Български семейства разказват: Така живеем от немски детски надбавки“. Това е заглавието на статия в един от най-четените германски таблоиди - в. „Билд“. Поводът журналистът Петер Хел да дойде...

Пак нашариха...

Скалите на Сахат тепе отново са нашарени със сини, зелени и червени надписи от графитъри и самозвани художници. Само преди две седмици бригада от общинското предприятие "Чистота" премахна портретите,...

Тотев...

[b]Строителството на пловдивския зоопарк може да продължи по най-бързия начин до акт 15. Кметът Иван Тотев съобщи, че за да стартират отново строителните дейности, в момента не съществува никакъв...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info