header

Собствено Търсене

Сряда, 16 Януари 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.com



Новина от категория Къщата

6 правила за перфектен пай

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 45201 пъти


PlovdivMedia - 6 правила за перфектен пай

Всеки знае, че един пай е толкова добър, колкото е неговата кора. Но постигането на нежна и мека текстура, апетитен маслен аромат и златист цвят може да бъде предизвикателство дори и за най-опитния пекар. Какво е да правите? Започнете, като следвате тези 6 прости правила:
1. Изстудете всички продукти

Преди да започнете, се уверете, че всички необходими продукти - брашното, маслото или свинската мас са ледено студено. Защо? Когато месите тестото, то трябва да бъде твърдо и мазнината да не се разтича. Взаимодействието между студеното

PlovdivMedia - 6 правила за перфектен пай

тесто и горещата фурна е сред основните причини за специфичната текстура на пая.
2. Внимавайте с количеството на водата
Винаги добавяйте бавно водата в сместа, като започвате с минимума, който се изисква в рецептата. Водата е съставката, която ускорява образуването на глутен. Така прекаляването с нея ще доведе до прекалено твърда коричка на пая.
3. Добавете киселина
Опитайте да замените част от вода в рецепта с лимонов сок или оцет. Киселината възпрепятства образуването на глутена и запазва кората мека.

PlovdivMedia - 6 правила за перфектен пай


4. Охладете тестото
След като замесите тесто не бързайте да го разточите и го оставете в хладилника поне за 30 минути. По този начин давате време на тестото да си почине и предотвратявате възможността да се свие по време на печене. Освен това след като отново стегне от ниската температура в хладилника, то е по-лесно за оформяне по време на точенето.
5. Използвайте пергаментова хартия при разточването
Слагането на тесто между два листа пергаментова хартия преди разточването ще запази работното ви пространство много по-чисто и ще предотврати залепване и разкъсване на крехкото тесто.
6. Винаги печете пая в гореща фурна
Когато фурната ви не е достатъчно гореща, тестото остава недопечено заради соковете на плънката, които няма къде да се изпарят. Решението: Винаги започвайте да печете на 220 градуса, 10 минути по-късно намалете температурата до 180 градуса. Не забравяйте да проверите, дали фурната е загрята напълно, преди да поставите пая вътре.
Ето и една рецепта за пай, която да опитате:
Лесен пай с ябълки
Продукти:
• 1 кг бутер тесто
• 5 ябълки
• 25 мл лимонов сок
• 80 г смлени бадеми
• 3 с. л. разтопено краве масло
• 60 мл захар
• за поръсване канела
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 200 С. Дъното на огнеупорна тава застиламе с хартия за печене. Ябълките почистваме от семките и нарязваме на филийки, след което ги поръсваме с лимоновия сок. Бутер тестото разрязваме на правоъгълници, четириъгълници или кръгове (вижте по-долу). Смлените бадеми ги разбъркваме с 2 с. л. разтопено краве масло и 3 с. л. захар. С тази смес намазваме оформените парчета бутер тесто. Нараждаме ги в в тавата. Отгоре нареждаме филийките ябълки, след което намазваме отгоре с останалото разтопено масло. Накрая поръсваме със останалата захар и канела на вкус. Паят с ябълки се пече 20-25 минути.

Публикувана на
7 Януари 2018 година



Още статии


Най-четени




5 цветя, които...

Независимо дали сте прохождащи в градинар ството, или просто забравяте да поливате цветята, при вас винаги има риск растенията да не доживеят следващия ден. Вижте кои 5 цветя, трудно ще уморите, и...

Сладкиш с...

Продукти:
11 канелени бисквити (около 2/3 пакет)
1 м.ч. топла вода (мляко)
1 м.ч. сладко от къпини (друго)
1 ч.л. ябълков оцет
1/2 ч.л. сода...

4 грешки, които...

[b]Няма нищо по-хубаво от това да се отпуснете върху чисти чаршафи след дълъг работен ден. Но за това се изисква да положите определени усилия, за да бъде спалното ви бельо чисто и да ухае свежо....

5 неща, които да...

[b]Приемете това като противоположността на списъка за пазаруване. Ако се опитвате да почистите дома си от ненужни вещи, ето кои са нещата, които да преустановите да купувате:
Все повече...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 




BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info